Lovárové v době první republiky - na příkladu okresu Místek - Černý, Rostislav (Romano džaniben, 2012)
Předkládaný článek je mikrosondou do života lovárské komunity na území severomoravského okresu Místek v době první republiky (1918–1938). Lovárové představují dominantní zástupce tzv. olašských Romů v České republice i na Slovensku. Na základě pramenů městské a okresní úrovně a především relací velitelů četnických stanic v místeckém okrese se předkládaný text snaží přiblížit život asi stočlenné komunity romských kočovníků, jejichž hlavním zdrojem obživy byl obchod s koňmi.