Posuny v rómskej hudbe na Slovensku a jej funkcie v súčasnosti - Belišová, Jana (Romano džaniben, 2012)
Článek založený na dlouholeté terénní sběru na Slovensku se zabývá tamní romskou produkcí hudby jako důležitou součástí kulturní a etnické identity Romů, přičemž se soustřeďuje na nejnovější proměny populární romské produkce a její vliv na hudební repertoár různých místních slovenských romských komunit a snaží se postihnout míšení dvou základních žánrů romské hudby, tzv. phurikane a neve giľa. Zabývá se též hudbou produkovanou v rámci romských evangelikálních sborů a postupně se etablující žánr romských náboženských písní.