Pohledy Carol Silverman na hudbu Romů z Balkánu - Jurková, Zuzana (Romano džaniben, 2014)
[Silverman Carol. 2012. Romani Routes. Cultural Politics and Balkan Music in Diaspora. Oxford University Press, 398 s.] Text představuje nejnovější knihu americké kulturní antrolopožky Carol Silverman zaměřené zejména na hudbu balkánských Romů v původním prostředí a v americké „diaspoře“ – konkrétně především hudbu v prostředí rodin makedonských Romů přesídlených do newyorského Bronxu –, ovšem i s přesahy i do dalších prostředí (včetně České republiky).