Vznik "jazykové subkomise" Svazu Cikánů-Romů (1969-1973) pro standardizaci romštiny - Závodská, Milada (Romano džaniben, 2021)
Autorka ve svém textu podává zprávu o historických dokladech existence tzv. „jazykové subkomise“ při Svazu Cikánů-Romů – pracovního lingvistického týmu, který se v ČSR poprvé systematicky zabýval problematikou zápisu mluvené romštiny. Písemné prameny z působení této subkomise, aktuálně identifikované ve fondech Moravského zemského archivu a Muzea romské kultury, jsou významným protějškem doposud známých romských textů, zejména těch publikovaných na stránkách zpravodaje Svazu Cikánů-Romů, časopisu Románo ľil (1970–1973). Odborná literatura k tomuto tématu zatím pracovala (pouze) s vyjádřeními doc. Mileny Hübschmannové (1933–2005) – bývalé členky „jazykové subkomise“. Identifikované historické dokumenty tedy také umožňují objektivněji kontextualizovat roli zakladatelky české romistiky v procesu standardizace romského jazyka. V neposlední řadě článek usiluje o postižení zásadního významu rodilých mluvčích v tomto procesu, a to zejména Antonína Daniela (1913–1996) a Andreje Pešty (1921–2009), kteří sami řadu let před vznikem Svazu Cikánů-Romů svým rodným jazykem z vlastní potřeby své texty zapisovali, ale i Bartoloměje Daniela (1924–2001) a dalších, kteří se v redakci časopisu Románo ľil různou měrou uplatňovali nebo do periodika svými texty přispívali.