Toto není český Floyd. Romové a cesta postkoloniální teorie do střední Evropy - Slačálek, Ondřej (Romano džaniben, 2023)
Text vstupuje do diskuse o možnosti přenosu postkoloniální teorie a dalších souvisejích přístupů na postsocialistické zěmě. Představuje jednak přístupy, které operují na ose vztahů mezi Východem a Západem, současně ale přístupy, které více akcentují rasovou dimenzi mocenských vztahů. Na základě představených textů sleduje autor možnosti a limity postkoloniální teorie pro poznání situace českých Romů.