Nález básně Vlada Oláha (Východná 1986): „Savore Roma le Gruskaske“ - Viková, Lada; Andrš, Zbyněk (Romano džaniben, 2025)
Nálezová zpráva představuje dosud nepublikovanou báseň Vlada Oláha z roku 1986, nalezenou v archivu Viliama Jána Grusky. Báseň vznikla bezprostředně po uvedení přelomového pásma Ľudia z rodu Rómov na folklorním festivalu ve Východné a zachycuje silnou atmosféru tehdejšího romského kulturního obrození. Text je představen v širším kulturně‑historickém kontextu a báseň je analyzována jako významný dokument romské etnoemancipace, kolektivní identity a sounáležitosti Romů v druhé polovině osmdesátých let a je představena jako kolektivní manifest. Podstatná část textu je věnována připomenutí osobností, které tuto báseň podepsaly, stejně jako mapování možných okolností, jak byla Viliamu Jánu Gruskovi předána.
Keywords: Vlado Oláh; Východná 1986; Ľudia z rodu Rómov; romská literatura; kulturní emancipace; etnoemancipace; romské hnutí; kulturní historie; Gruska; romská poezie