„Somas sar diliňi savorestar, so pregejľom“ / „Z toho všeho, čím jsem si prošla,ocitla jsem se na pokraji svých sil“ - Ferková, Ilona (Romano džaniben, 2025)
Povídka Ilony Ferkové zviditelňuje problematiku domácího násilí, kterému musela čelit ze strany svého muže mladá romská žena. Z živého vyprávění plného dialogů se dozvídáme o nepříznivých poměrech v rodině jejího muže - již jako dítě býval sám svědkem domácího násilí na matce, když se otec vrátil v podnapilém stavu. Sám se pak ke své ženě chová stejně agresivně a dokonce dochází k vážnému agresivnímu útoku, při kterém jí vážně poznamená obličej.
Keywords: romská literatura; romská rodina; násilí