Definovanie protirómskeho rasizmu ako súčasť boja za práva Rómov a Rómok v Slovenskej republike - Havírová, Zuzana (Romano džaniben, 2025)
Anticiganismus je specifická forma rasismu, která se uplatňuje vůči romským mužům a ženám s cílem stigmatizovat je, zbavit je lidské důstojnosti a ospravedlnit násilí, které je proti nim pácháno v různých podobách. Anticiganismus vychází z historických forem diskriminace, předsudků a stereotypů. Strukturální forma anticiganismu má dopad na úspěšnou integraci romských mužů a žen do společnosti a posiluje jejich marginalizaci. Článek analyzuje strukturální formy anticiganismu v historickém kontextu a ve státní politice. Zároveň poskytuje vhled do vývoje definice antigypsyismu na Slovensku, která se stala součástí Koncepce boje proti radikalizaci a extremismu do roku 2024 a Strategie pro rovnost, inkluzi a participaci Romů do roku 2030. Důležitým faktorem při přijetí definice do národního konceptu byla systematická práce občanského sektoru, která byla ovlivněna evropskými iniciativami. Autorka článku byla součástí pracovní skupiny, která definici anticiganismu vypracovala.
Keywords: Anticiganismus; Romové; začleňování; participace; prosazování zájmů; neziskový sektor