Manushe: 25 let posilování hlasu romských žen - Laburdová, Claudie (Romano džaniben, 2025)
Článek představuje vývoj a aktivity romské ženské skupiny Manushe, která již více než 25 let usiluje o posilování postavení romských žen v české společnosti prostřednictvím vzdělávání, komunitní práce a občanské participace. Text mapuje proměnu témat, jimž se skupina věnovala – od podpory sebevědomí a vzdělávání přes profesní uplatnění a politickou participaci až po současné aktivity zaměřené na prevenci domácího a genderově podmíněného násilí. Zvláštní pozornost je věnována výzkumu realizovanému v roce 2024 mezi 500 romskými ženami, který díky důvěře vybudované v komunitách přinesl cenné poznatky o rozšířenosti násilí, jeho vnímání i strategiích řešení. Výsledky ukazují, že domácí násilí představuje závažný a často dlouhodobý problém, o němž je potřeba otevřeně hovořit, a zároveň potvrzují klíčovou roli komunitních iniciativ při jeho pojmenování a řešení.
Keywords: Manushe; romské ženy; genderově podmíněné násilí; domácí násilí; komunitní práce; emancipace žen; participativní výzkum; romské komunity; občanská participace; prevence násilí