Papusza (Bronislava Wajs - cca 1908 - 1987) - Bartosz, Adam (Romano džaniben, 2004)
Autor pojednává o těžkém životě polsko-romské básnířky, která pocházela z rodu původně kočujícího – později se usadili. Papusze její rodina velmi zazlívala publikaci veršů – dodržovali zákaz předávání informací o „cikánských tajemstvích“ – a k nim patřil i romský jazyk. Za nejhorší přečin proti tradicím považovali publikování polsko-romského slovníku.