O lovcích a sběračích sociálních struktur a dominantních diskurzů - Kobes, Tomáš (Romano džaniben, 2017)
Zajímá vás, proč dochází k  opakované marginalizaci a  exkluzi Romů, proč mají druhořadé postavení ve společnosti a proč se jejich životní dráhy tolik lišíod  majoritních? Antropologové z  katedry sociologie, andragogiky a  kulturní antropologie Univerzity Palackého v  Olomouci knihou Etnografie sociálnímobility editovanou Jaroslavem Šotolou a  Mario Rodríguez Polem nabízejí osobitou odpověď.