Holokaust Romů v retribučním soudnictví - Smlsal, Jiří (Romano džaniben, 2018)
Studie se zabývá dvěma poválečnými odvetnými procesy týkajícími se holokaustu Romů. V prvním procesu byl obviněn bývalý vedoucí koncentračního tábora Lety u Písku, ve druhém byl stíhán romský vězeňský funkcionář. Studie se pokouší porovnat tyto dva odvetné procesy z hlediska narativních strategií a jazyka používaného jejich aktéry. Zaměřuje se na určité aspekty poválečné politiky paměti a také na opomenutí romské zkušenosti během odvetných procesů.
Keywords: Romové; holokaust; odvetné procesy; poválečné Československo; politika paměti; koncentrační tábory