O původu Piurkova seznamu romských slov u Miklošiče - Beníšek, Michael (Romano džaniben, 2020)
Předmětem stati je dialektologická analýza seznamu romských slov, který roku 1872 uveřejnil Franc Miklošič s úvodní poznámkou „Seznam slov zaznamenaný v okolí Užhorodu a sdělený mi panem Piurkem“. Článek rozebírá jazykový materiál z dialektologického hlediska a dochází k závěru, že slova nemohou představovat dialekt romštiny z okolí Užhorodu, nýbrž abovský dialekt z okolí Košic.
Keywords: dialektologie; severocentrální romština; romština; glosář