Zprávy o Nás i o Nich -- zpravodajský diskurz televize veřejné služby o Romech - Sedláková, Renata (Romano džaniben, 2022)
Jaká je mediální reprezentace  Romů v hlavní večerní zpravodajské relaci Události České televize? Stať přibližuje část poznatků rozsáhlého výzkumu vedeného kombinací kvantitativní obsahové analýzy a postupy zakotvené teorie s prvky analýzy diskurzu. Jak se liší obraz Romů vytvářený médiem veřejné služby v roce 2000 a v letech 2012 a 2015? Množství sdělení o Romech v relaci se dlouhodobě pohybuje pod dvěma procenty se ale způsob, jak jsou v příspěvcích označováni a klesá podíl příspěvků explicitně uvádějících jejich etnicitu. Vycházím z názoru, že analýza kulturně sdílených přesvědčení a mainstreamovými médii reprodukovaných reprezentací Druhých vypovídá i o představách majority o sobě samé. Podstatná část analyzovaných příspěvků byla vystavěna podle opozice My x Oni, a polovina vzorku byla rámcována jako jednání majority. Mainstreamové zpravodajství informuje dominantně o jednání členů majority, a to i ve zprávách, které verbálně nebo vizuálně referují k romské menšině. To Romy staví do pasivní pozice příjemců pomoci a opatření ze strany majority a může nést negativní konotace.
Keywords: Romové; My a Oni; diskurz; nový rasismus; stereotypy; veřejnoprávní média; Česká televize