"...kde hrají, stávají se sensací vesnic"/ Romské divadlo ve Strážnici a jeho snahy zlepšit vnímání Romů - Slačka, Dušan; Viková, Lada (Romano džaniben, 2024)
Text představuje výsledky výzkumu romského divadla v jihomoravské Strážnici od třicátých do padesátých let 20. století. Studie se zaměřuje zejména na konkrétní romské osobnosti angažované v divadle sídlící v rámci dvou romských komunit ve Strážnici a Petrově, ale sleduje i jejich vazby na další romské rodiny v okolních obcích jako v Radějově, Kněždubu, Hrubé Vrbce, Tvarožné Lhotě, Sudoměřicích a jinde. Článek zasazuje vznik romského divadla do kontextu dobových společenských a kulturních podmínek a analyzuje omezené dochované informace o jeho fungování, hlavních představitelích a tématech inscenovaných her. Snaží se přitom představit romské divadelníky a vývoj jejich činnosti v kontextu jejich úsilí o emancipaci Romů, zlepšení jejich postavení ve společnosti a vymanění se z marginalizovaného postavení.
Keywords: aktivismus; meziválečné období; romská sebeprezentace; romské divadlo; spolková činnost; Strážnice