"Mě taky spalte." Anamnéza vzpomínání a zapomínání v jedné rodině - Gelbart, Petra (Romano džaniben, 2024)
Následující text byl přednesený 19. dubna 2023 na mezinárodní konferenci „Romové, Židé a holokaust“ na Yale University v USA. Hlavním tématem konference byly zkušenosti romských a židovských přeživších s válečným pronásledováním a jejich vyrovnávání se s těmito zkušenostmi. Součástí této konference bylo také představení knihy Ariho Joskowicze Rain of Ash: Roma, Jews and the Holocaust (Princeton University Press 2023; Déšť popela aneb Romové, Židé a holokaust – česky zatím nevyšlo). Text tedy vznikl částečně jako komentář k uvedené knize a částečně jako svědectví o některých romských snahách získat pro holokaust Romů a Sintů rovnoprávnou pozici v institucích, které mají za úkol objektivně vzdělávat o genocidách druhé světové války.
Keywords: Romové; holokaust; boj o uznání holokaustu Romů a Sintů