Ohlédnutí za vývojem romského výtvarného umění - Ryvolová, Karolína (Romano džaniben, 2006)
V roce 2006 vydalo Muzeum romské kultury souhrnný katalog sbírek romského umění, které muzeum získalo v letech 1991-2005. Tradiční řemeslo a materiál kromě běžné užitné funkce začaly plnit i funkci dekorativní – např. vyřezávané a vypalované lžíce. Odchod do důchodu nebo nezaměstnanost poskytly náhle volný čas, který nemalé množství Romů začalo plnit výtvarnou činností. Podle PhDr. Jany Horváthová lze o romském výtvarném umění na území bývalého Československa ve větší míře hovořit od 90. let. Ke sběru artefaktů docházelo při etnografických výpravách na Slovensko za ukázkami lidových řemesel. Pro izolované, často v chudobě žijící výtvarníky jsou návštěvy muzejních pracovníků velkou motivací – tvoří s myšlenkou, že je o jejich práci zájem (kreslí, malují, vyřezávají, vyšívají). Často své práce přednostně nabízejí muzeu, s nímž dlouhodobě spolupracují.