K hudbě francouzských Romů - Leblon, Bernard (Romano džaniben, 2008)
Malé manušské kapely (složené z houslí, kytary a basy, někdy i harmoniky) začínají doprovázet lidové zábavy po celé Francii. V roce 1931 tehdy ještě neznámého Djanga Reinhardta silně ovlivnila hudba Louise Armstronga, Dukea Ellingtona a Joe Venutiho. Založil Quintet du Hot-Club de France a začali hrát tzv. „jazz manouche“. Djanga brzy následovali další Manuši, ale také Gitanové. Každoroční pouť v Saintes-Maries-de-la-Mer v jižní Francii je příležitostí k šíření jednotlivých stylů. V roce 1962 přijíždějí do Marseille repatrianti po podepsání Evianské smlouvy, mezi nimiž je mnoho původně španělských Romů (Gitanů), kteří začínají hrát flamenko ovlivněné místními kapelami. Ve Francii působily a působí i kapely hrající tzv. „cikánskou“ maďarskou hudbu a také cigánské chóry vycházející z ruského folklóru.