Niektoré aspekty súpisu kočujúcich osôb v roku 1959 - Jurová, Anna (Romano džaniben, 2009)
Stať historičky Společenskovědního ústavu SAV Anny Jurové vychází u příležitosti připomínky soupisu Romů v Československu, který byl proveden v únoru 1959 na základě zákona o trvalém usídlení kočujících osob č. 74/1958. Zmíněnému zákonu i soupisu byl na stránkách Romana džaniben prostor věnován již v roce 1994. A. Jurová ve svém příspěvku nyní podrobně analyzuje jak samotný zákon, tak soupis a jeho dopady na postavení Romů v československé společnosti. Perzekuce příslušníků romské menšiny na Slovensku se jeví jako kontinuální bez ohledu na čas a na politicko-společenské režimy.