Romové ve Stříbře - případová studie rodu Absolonů - Houdek, Lukáš (Romano džaniben, 2010)
V západočeském Stříbře žijí Romové od konce druhé světové války. Článek prezentuje případovou studii rodu Absolonů, kteří do města přišli z východního Slovenska v padesátých letech 20. století, hledajíce práci ve vylidněném pohraničí. Text je založen na dvouměsíčním stacionárním sociolingvistickém výzkumu . Rekonstruuje historii příchodu Absolonů do Stříbra na základě vyprávění pamětníků, vztahy mezi členy rodu Absolonů a členy dalších tří současně přítomných místních romských komunit, a přibližuje jejich sociolingvistickou situaci.