Medicína v segregovanej rómskej osade: Príklad z juhu stredného Slovenska - Belák, Andrej (Romano džaniben, 2015)
Způsob chápání zdraví a praktiky spojené s péčí o zdraví u Romů, kteří žijí v segregovaných sídlištích ve střední a východní Evropě, jsou témata, kterým dosud nebyla věnována pozornost. Článek nabízí detailní materiál popisující, jak obyvatelé jedné konkrétní venkovské osady ve středu jižního Slovenska chápou a praktikují péči o zdraví, strukturovaný podle toho, jak k tématu přistupuje současná klinická medicína a teorie veřejné péče o zdraví. Materiál pochází z výzkumu využívajícího kombinované výzkumné metody realizovaného na Slovensku v letech 2004-2010.