Spomienky na počiatky môjho zapojenia do hnutia za práva Rómov - Koptová, Anna (Romano džaniben, 2024)
Významná osobnost romského politického dění na Slovensku, bývalá poslankyně slovenského parlamentu, první šéfredaktorka prešovského periodika Romano ľil a také první ředitelka košického divadla Romathan, dnes vedoucí neziskové organizace Nadace dobré víly Kesaj a oceňovaná podporovatelka romského jazyka, vzpomíná na své mládí, studium i na svou rodinu. Podrobněji líčí zejména počátky svého zapojení se do etnoemancipačního hnutí Romů v roce 1978, tedy účast na kongresu Romské unie ve Švýcarsku, kam se dostala na pozvání Jána Cibuľi, a následky, které za vlastní angažovanost nesla – byla vyhozena z redakce novin a sledována státní tajnou policií.