Andrej Pešta, zvaný Korádo - Holomek, Karel (Romano džaniben, 2007)
Krátké vyprávění o pestrém životě Andreje Pešty, který je mimo jiné také spisovatelem a výtvarníkem. Andrej Pešta žije v Letovicích u Brna. Narodil se v Itálii. Brzo osiřel a v 15 letech se ocitl se svými rodiči na Podkarpatské Rusi. Tam se Andrej dostal do kontakty s místními Romy a naučil se dobře romsky. Také si změnil jméno. Když mu bylo dvacet let, narukoval do Svobodovy armády. Pracoval i ve Svobodově štábu. Byl vyslán i do Itálie, kde bojoval na straně partyzánů až do konce války. Po válce se znovu vrátil do Československa. Nejprve žije v Písečné na Jesenicku. V roce 1950 se přestěhoval na Slovensko, do Spišské nové vsi. Při práci studuje večerní průmyslovku a pracuje v různých technických profesích. Napojil se na olašskou romskou komunitu a oženil se s Olaškou. Seznámil se i s Milenou Hübschmannovou a uvedl ji mezi Romy. Koncem šedesátých let se přestěhoval na Moravu, kde je činný ve Svazu Cikánů-Romů a v redakci Romano Ľil. V letech 1980-1984 žije a pracuje v Podbřežicích u Vyškova a nakonec zůstává ve svém domě v Letovicích u Brna. Pracuje s kovem i dřevem. Maluje obrazy a vytváří plastiky, jež jsou dnes ve sbírkách Muzea romské kultury.