Několik úvah nad teoretickým ukotvením bádání o romské hudbě - Radostný, Lukáš (Romano džaniben, 2009)
Článek aktualizuje přístupy ke studiu „romské hudby“ s vývojem světové etnomuzikologie a komplementárních oborů. Teoretická studie se zaměřuje na vědeckou metodologii u fenoménu „romská hudba“. Výrazným mezníkem se pro tento obor v České republice stal rok 1989, kdy se zpřístupnila relevantní literatura. Klíčová práce Ruth M. Stone Theory for Ethnomusicology nabízí inspiraci pro nové teoretické přístupy, které hudební subkulturu uchopují mnohem plastičtěji a komplexněji, jako např. funkce hudby v komunitě, kognitivní a komunikační teorie, role genderu, identity či etnicity.