Včera a dnes (vzpomínka cikána na nacistické lágry) - Růžička, Leon; Sadílková, Helena; Závodská, Milada (Romano džaniben, 2013)
Písemně zaznamenaný životní příběh českého Roma Leona Růžičky (*1924), vězně nacistických cikánských táborů, jak jej zapsal sám autor v roce 1958, ve formě příspěvku do literární soutěže Československého svazu protifašistických bojovníků (příspěvek byl zařazen mezi oceněné práce). Dokument pochází z Národního archivu Praha – fond Svaz protifašistických bojovníků – ústřední výbor Praha. Komentář zpracovala Helena Sadílková a Milada Závodská. text si můžete stáhnout v