Cikáni v poezii Jánose Aranya - Gálová, Adéla (Romano džaniben, 2004)
Referát o dvou významných maďarských básnících (Jánosi Aranyovi a Mihálovi Vörösmartym) píšících o Cikánech přednesla ve školním roce 2002-2003 Adéla Gálová na semináři Hanky Šebkové. Tématem semináře byli Romové ve světové literatuře.Motivem Aranyova příběhu je historická anekdota ze 16. století vyprávějící o nepočetné maďarské armádě strážící hrad ve Velké Idě. Vojáci, celí vystrašení z blížící se císařské armády v noci utekli a hrad svěřili do rukou místních Cikánů.Součástí textu je ukázka Aranyovy básně, jejíž překlad pořídila autorka článku.