Narodila jsem se pod šťastnou hvězdou Ilony Lackové - Eder-Jordan, Beate (Romano džaniben, 2006)
Beate Eder-Jordan nazvala svou disertační práci „Býti člověkem. Konstrukce identity v literatuře Sintů a Romů“. Autorka dochází k názoru, že šíření romské literatury může usnadnit pochopení mezi různými etniky. Svoji tezi dokládá na textech romské liteteratury z celé Evropy a zejména na příkladu životopisného vyprávění Ilony Lackové „Narodila jsem se pod šťastnou hvězdou“, jehož editorkou byla Milena Hübschmannová.